Vitamin C příznivě ovlivňuje na celkové zdraví. Jakým způsobem jej každý den doplňovat? Na místo syntetických doplňků stravy vsaďte na čistě přírodní zdroje vitamínu C, které mají lepší vstřebávání i vyšší obsah bioaktivních látek. Jaké přírodní céčko je pro vás to nejlepší?
Vitamin C neboli kyselina askorbová hraje v oblasti lidského zdraví spoustu úloh. Tento vitamin podporuje především správné fungování imunitního systému, má silné antioxidační účinky, zlepšuje vstřebávání železa z potravy, má vliv na zdraví mozku a nervové soustavy a také podporuje tvorbu kolagenu. Naopak nedostatek vitaminu C může vést k řadě zdravotním problémům, k nimž patří únava, krvácení dásní či snížená odolnost vůči infekcím. Právě proto bychom měli vitamin C každý den do svého těla doplňovat. Jakým způsobem?
Vitamin C můžete do svého těla doplnit hned dvojím způsobem. A to prostřednictvím přírodních zdrojů, které zkuste zakomponovat přímo do svého každodenního jídelníčku. Druhým způsobem je dodání syntetického vitaminu C v doplňcích stravy. Z jakého důvodu jsou ale pro vaše tělo mnohem lepší volbou čistě přírodní zdroje tohoto vitaminu?
Přírodní vitamin C má lepší vstřebatelnost nežli syntetické céčko. Jeho zdroje jsou totiž bohaté i na další živiny, které podporují vstřebávání a komplexní účinnost vitamínu C v lidském těle. Přírodní zdroje vitaminu C obsahují rovněž další bioaktivní látky (např. flavonoidy, karotenoidy či další antioxidanty). A právě tento “koktejl” má dohromady velmi příznivé účinky na zdraví. Přírodní vitamin C je také chuťově příjemnější nežli ve formě doplňku stravy.
Syntetický vitamin C navíc představuje pouze čistou kyselinu askorbovou, jejíž nadměrné užívání podporuje v těle růst kyselého prostředí. Právě toto prostředí je živnou půdou pro nepříjemné kvasinkové infekce.
Není proto od věci, abyste se naučili do svého těla doplňovat vitamin C z čistě přírodních zdrojů, které by měly být pevnou součástí vašeho jídelníčku. Jaké zdroje jsou na přírodní céčko vůbec ty nejbohatší? Jedná se zejména o některé druhy ovoce a zeleniny.
V zaplavených oblastech amazonského deštného pralesa v Peru, Brazílii, Kolumbii a Venezuele roste Camu Camu, jejíž ovocné plody vynikají jedním z nejvyšších obsahů přírodního vitaminu C na světě. V čerstvém ovoci Camu Camu naleznete 2 800 mg vitaminu C na 100 gramů, sušený prášek z plodu Camu Camu nabízí přírodního céčka je víc. Jeho 100 gramů obsahuje celkem 5 000 mg přírodního vitaminu C.
Plody Camu Camu jsou dále bohaté na aminokyseliny a flavonoidy, které usnadňují absorpci přírodního céčka do těla. Camu Camu vašemu tělu dodá i vápník, draslík, železo, vitaminy B2 a B3, fosfor či bílkoviny. Ve srovnání s ostatním ovocem, které je bohaté na přírodní vitamin C, Camu Camu jako zdroj přírodního céčka jednoznačně vítězí.
Na přírodní vitamin C jsou bohaté i některé druhy zeleniny. Jde především o papriku (150 mg / 100 g), brokolici (114 mg / 100 g), kapustu (70 mg / 100 g), květák (69 mg / 100 g), pažitku (56 mg / 100 g), bílé zelí (39 mg / 100 g), rajčata (25 mg / 100 g) nebo brambory (20 mg / 100 g). Významný zdroj vitaminu C představují také šípky (747 mg / 100 g), rakytník (360 až 450 mg / 100 g) a křen (120 mg / 100 g).
Chcete-li tedy do svého těla doplnit vitamín C, zařaďte do svého jídelníčku některé výše uvedené druhy ovoce či zeleniny. Pamatujte, že doporučená denní dávka vitaminu C je pro dospělého člověka 80 mg. Vyšší množství céčka je vhodné pro osoby, které jsou ve stresu, v době vyšší nemocnosti nebo během infekčního onemocnění. Vyšší nároky na příjem vitaminu C mají také starší osoby, těhotné a kojící ženy, sportovci nebo kuřáci.
Autor: www.energiezivota.com
Zdroj: www.energiezivota.com
Sdíleno s laskavým svolením autora
Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika