Objevte svou hravost

datum 18. 5. 2024
autor a zdroj náhledového obrázku: Jitka Saniová vytvořeno pomocí AI

Ve světě dospělých lidí je spousta úkolů, kterým se nemůžeme vyhnout. Zabýváme se nimi den za dnem, celý pracovní týden i o víkendech. Naše mysl nás nutí o nich neustále přemýšlet.

Častokrát se právě kvůli nikdy nekončícímu řetězení dalších a dalších úkolů dostáváme do stereotypu, který způsobujeme, že jedeme ve svém životě na autopilota a už ani nevnímáme svět kolem sebe. Nevnímáme přítomnost ani své okolí a lidi způsobem, kterým by si zasloužili.

Toto nastavení, které si v sobě v průběhu svého dospělého života osvojíme však pro nás není vždy prospěšné. Samozřejmě, že jako dospělá osoba máme velkou zodpovědnost nejenom za sebe, ale i za svou rodinu nebo další lidi, kteří do našeho života patří. Přílišná zodpovědnost a disharmonie, kterou si tak  sobě vytváříme, však může vést k syndromu vyhoření, což je momentálně problém/onemocnění, se kterým se setkává stále víc a víc lidí ve svém životě.

Je důležité si uvědomit, že občas je potřebné povolit uzdu své fantazii a umět se uvolnit z této role, která nás občas až příliš svazuje.

Dobrým způsobem jak vystoupit z role zodpovědného dospělého je najít opět svou hravost.

  1. Najděte si aktivitu, která vás baví. Pokud vás hned nic nenapadá, tak zkuste zapátrat v minulosti a popřemýšlet, co vás bavilo jako dítě nebo teenagera. Pokuste se vyčlenit si na ní pravidelně čas nebo alespoň se k ní vracet. Nemusí to být nic časově náročného nebo zavazujícího, to by vás mohlo odradit. Nejlepší je aktivita, kterou můžete dělat hned jak si na ní vzpomenete. Třeba si jít zaběhat, nebo vyběhnout na procházku a něco hezkého vyfotit, namalovat něco (nepotřebujete speciální výbavu, můžete si třeba vypůjčit pastelky od dětí), naučit se plést nebo háčkovat. Je to na vás.
  2. Hrajte si s dětma nebo jen vnímejte jakým způsobem si děti hrají. Neberte to pouze jako povinnost, ale zkuste najít hru, která bude bavit i vás.
  3. Buďte kreativní. Vymýšlejte nové způsoby řešení toho samého problému, zvolte jinou cestu než je ta, na kterou jste zvyklí. Může to být nový způsob přemýšlení, ale i doslova jiná cesta do práce nebo z práce nebo jiné místo pro odpočinek než na které jste zvyklí.
  4. Naučte se něco úplně nového. Láká vás se naučit malovat nebo by jste chtěli být spisovatelem? Zapište se na kurz. Je jich nepřeberné množství. Některé jsou i on-line, takže vám nic nebrání to zkusit. Spousta je jich dostupných dokonce zdarma ve formě videonávodů. Úžasnou studnicí nápadů je třeba Pinterest nebo Youtube.
  5. Nechte se občas překvapit. Třeba běžte do kina bez toho, že by jste věděli, co se bude promítat a spontánně si vyberte film, který vás v dané chvíli osloví.
  6. Nelpěte na výsledku. Stejně jako děti neřeší jak dopadne jejich hra, tak i vy zkuste aktivitu, u které není jasné jaký bude výsledek. Můžete zkusit něco vytvořit nebo si zahrát nějakou karetní nebo deskovou hru s tím, že je vám jedno, jestli vyhrajete a zkuste vnímat jenom aktivitou samotnou. Ponořte se do ní. Netvořte předem strategie, jen si to užívejte krok za krokem.

Proč je to tak důležité? Hravost nás dokáže přivést zpátky k části našeho já, která je bezstarostná a zvídavá. Dovoluje nám oprostit se od našeho podvědomého nutkání neustále řešit budoucnost (blízkou v podobě toho, co je potřeba udělat) nebo vzdálenější v podobě starostí o to, jak bude naše budoucnost vypadat. Taky se tím oprostíme od vracení se do minulosti, kdy se častokrát vracíme k situacím a prožitkům z našeho života, které nám přináší do přítomnosti negativní emoce. Ty, které jsme ještě nezpracovaly. Hravost nám může pomoci dívat se na minulost i budoucnost z jiné, prospěšnější perspektivy a nenechat se strhávat negativním pohledem na věci minulé či budoucí. Samozřejmě tím nechci odradit nikoho od řešení negativních emocí z minulosti. Vše je však potřeba řešit krok za krokem. Toto je jen jeden z malých krůčků tím správným směrem.

Držím vám palce, aby jste tu dětskou hravost v sobě znovu objevili a nezapomněli si jí hýčkat.

Autor: chrysalis
Zdroj: chrysalis.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě