Ničivé povodně spojily Čechy k solidaritě

datum 3. 10. 2024
autor a zdroj obrázku: ©SDI Productions, Getty Images Signature na webu canva.com

Potravinové banky, 30. 9. 2024: Po letošních ničivých povodních, které masivně zasáhly velkou část severní Moravy a jižní Čechy, se solidarita lidí a firem ukázala jako zásadní pro zvládnutí krizové situace a poskytnutí materiální pomoci lidem v zasažených regionech. Díky obrovské vlně solidarity se podařilo v prvních dnech zajistit rychlou materiální pomoc lidem, kteří přišli o své domovy, i podporu zasahujícím složkám IZS a humanitárním týmům v terénu.

Potravinové banky zajištovaly v úzké spolupráci s vládou ČR, generálním štábem HZS a humanitárními organizacemi materiální pomoc v povodňových oblastech. Zajistili jsme zásobování humanitárních skladů a složek IZS v zaplavených oblastech, koordinovali distribuci materiální pomoci v Moravskoslezském kraji, Olomouckém kraji a Jihočeském kraji. Po celé republice vznikla také sběrná místa, kam lidé přinášeli potřebné potraviny a čistící prostředky. Prostřednictvím sítě potravinových bank byly tyto dary zaváženy do zasažených oblastí. 

“Dodávky pitné vody a potravin ze zásob Potravinové banky byly zásadní v prvních dnech po povodni. I proto jsme se snažili okamžitě pomoci s přepravou zboží ze skladů přímo do místa potřeby”, dodává ke spolupráci pplk. Ing. Miroslav Lukeš, ředitel odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení, MV - Generálního štábu Hasičského záchranného sboru ČR.

Pomoc v číslech:

  • Celková hodnota darů překročila 130 milionů Kč 
  • Celkem pomohlo darem více než 300 tisíc lidí, kteří darovali na 800 tun materiální pomoci a přispěli finančními dary
  • Přepravili jsme více než 1 400 tun pomoci, 3 000 palet potravin a úklidových prostředků, vypravili jsme přes 100 kamionů
  • V prvních dnech jsme získali pomoc od obchodních řetězců v celkové výši přesahující 40 milionů korun

Díky všem dárcům

Tato čísla představují jen zlomek toho, co bylo dosaženo díky nesmírné štědrosti a obětavosti dárců, velkých i malých. Chceme tímto vyjádřit hluboké poděkování:

  • Jednotlivcům, kteří přispěli jakoukoliv částkou
  • Firmám, které se promptně zapojily do pomoci, nejen materiálně a finančně, ale také poskytly své logistické kapacity a rychlé nasazení svých zaměstnanců
  • Lidem v potravinových bankách a dobrovolníkům, kteří neváhali a od prvních okamžiků se zapojili do intenzivní pomoci

„Náročné životní situace a krize spojují lidi k solidaritě. Jsem rád, že se Potravinové banky dokázaly zapojit od prvních hodin do efektivní pomoci a společně zmírnit těžkou situaci lidí v zatopených oblastech. Děkuji za štědré dary a společnou pomoc.“, doplňuje Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank.

DĚKUJEME ZA PODPORU A SPOLEČNOU POMOC:  
Materiální dary: Albert, Billa, Bonavita, Cans, Coca-Cola HBS, DHL, dm drogerie markt, Dobšické těstoviny, Chodovar, I.D.C. Praha, ISD ČESMAD Bohemia, Jan Becher - Karlovarská Becherovka, Kaufland, Kostelecké uzeniny, Košík.cz, Lidl, Makro, Marks & Spencer, Mattoni 1873, MD logistika, Mlékárna Hlinsko, Mondelez, Nestlé Česko, Nutrend D.S., Olma, Orkla Foods, PEAL, Penam, Penny Market, Roshen First, ROSSMANN, Sanytol, Sokolská uhelná, Steinex, Tchibo, Tesco, Vodňanská drůběž.
Logistická podpora: Hasičský záchranný sbor ČR, Raben, UPS, Česká pošta
A tisíce menších firemních a individuálních dárců. 

Fotografie ZDE(Foto Archiv ČFPB, Dan Alka)

KONTAKT pro média:

Vendula Seifertová, Česká federace potravinových bank

Mobil: 602 539 483, E-mail: [email protected]

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě