Meditace na dech

datum 15. 6. 2024
autor a zdroj náhledového obrázku: Jitka Saniová vytvořeno pomocí AI

Náš dech nás provází kamkoliv jdeme. Je s námi celý náš život. Nemohli bychom bez něj žít. Potřeba dechu není jenom fyziologická, ale správné a vědomé dýchání nám může výrazně pomoct i při emočním napětí. Možná jste si už někdy všimli, že při emočně vypjatých momentech dýcháte povrchově, zrychleně, nádech není dostatečně hluboký a plný. Zajímavé je, že to funguje i obráceně. Pokud jste v klidu, nepociťujete žádný diskomfort a zkusíte dýchat povrchově a zrychleně, velice snadno se začnete cítit nepříjemně jak emočně tak fyzicky. Takovou sílu má dech.

A právě díky této jeho vlastnosti se pomocí dechu můžete taky efektivně a poměrně rychle zklidnit. Meditace na dech totiž patří mezi jedny ze základních a hlavně vždy dostupných metod, jak se dostat zpátky do rovnováhy.

Pro začátek bude nejlepší vyhledat klidné a tiché místo. Je na vás, jestli to bude v přírodě, na zahradě nebo doma. Mělo by vám být příjemně, aby jste se mohli dostatečně uvolnit. Nemusíte sedět v tureckém sedu, ale vaše páteř by měla být narovnaná, takže by bylo vhodné se opřít. Aby jste cítili oporu za svými zády. Když už pohodlně sedíte, můžete pomalu začít sledovat svůj dech. Vnímat jak se vám pomalu zvedá břicho (dech by měl směřovat do bránice), jak vzduch postupuje výš do plic, jak se celý hrudník nadzvedává a rozšiřuje do stran až pod klíční kosti. Pokud chcete pohyb vnímat intenzivněji, můžete si na hrudník položit ruku a druhou rukou nechat na bříšku a vnímat pohyb i přes ruce.

K prožitku svého dechu můžete přidat i vizualizaci paprsku světla, která k vám proudí a vy ho pomalu vdechujete. Prociťte jak toto světlo pomáhá odstraňovat všechnu negativní zátěž, kterou můžete pociťovat uvnitř svého těla. Můžete si představit, že vaše tělo představuje prosluněný pokoj, ve kterém je otevřené okno, přes které proudí čistý vzduch a naplňuje každý centimetr vašeho těla svěžestí.

Pokud je vám to příjemné, můžete zkusit nadechovat pomalu nosem (7 vteřin) a následně vydechovat ústy (opět 7 vteřin). Tato metoda se používá i pro zlepšení celkové kapacity plic. Některé zdroje uvádí, že je prospěšné po nádechu na chviličku dech zadržet a až pak vydechnout. Tento způsob dýchání se používá pro celkové zklidnění. Také je možné vydechovat ústy, což je metoda, která vám zase může pomoct k posílení svalů, které se na dýchání podílejí, díky tlaku, který vzniká při výdechu, pokud máte ústa otevřená jenom trochu. Záleží na vás jaký způsob dýchání je pro vás příjemné. Nebojte se experimentovat. 

Poznámka:

Je důležité si uvědomit, že naše plíce jsou často utlačována z důvodu dlouhého sezení u počítače. Hrudník míváme zborcený do sebe, žebra ve špatné rotaci, což v konečném důsledku může působit pocit tíhy na hrudi, pocit, že se nemůžete dostatečně nadechnout. Pokud navíc moc nesportujete, můžete mít i u malé námahy pocit, že fyzickou aktivitu nedokážete tzv. udýchat. Podobný pocit můžete mít i po delší rekonvalescenci nebo pro prodělaném onemocnění dýchacích cest. Toto cvičení by nám tedy mělo pomoct nejenom na emoční, ale i fyzické rovině. Pokud máte pocit, že vaše dýchací svaly jsou oslabené, případně zatuhlé, bylo by vhodné najít si alespoň na pár lekcí fyzioterapeuta, který vás naučí správný dechový režim a ukáže vám cvičení vhodné k celkovému zlepšení dýchání.

Autor: chrysalis
Zdroj: chrysalis.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě