Mabon (dožínky)

datum 22. 9. 2024
autor a zdroj náhledového obrázku: Jitka Saniová, vytvořeno pomocí AI

Doba čtení 3 minuty.

21.-23.9.

V neděli 22.9. nastavá podzimní rovnodennost. Slaví se svátek Mabon neboli křestanské Dožínky. Je to jeden z menších sabatů kola roku, ale velmi podstatný. Bůh Temnoty se vrací na Zem pro svou lásku Velkou Bohyni, aby ji odvedl do svého domova, protože bez ní jeho život nemá smysl, bez ní není celkem. Ona jde s ním a její světlo opouští tento svět. Bůh a Bohyně potom uléhají na lože obložené ovocem a plody, aby splodili syna (Jaro). Je to nejen oslava Matky Země, dozrávání ovoce, hub, vína, plodů přírody a sklizně. Je to bohatá a štědrá doba, také začátek odpočinku přírody a nabírání nových sil. Je to velmi symbolický sabat a jeho význam není radno podceňovat. Rovnodennost je totiž den - stav dokonalého souznění, kdy je světlo a tma v naprosté rovnováze, která je tak potřebná v celém životě každého z nás a mnohdy hodně chybí. Mnozí nebereme tento zásadní zákon Universa dosti vážně, a tak v dnešní době strmě nárůstá spousta civilizačních a duševních chorob, které jsou důsledkem ignorace rovnováhy. Na Mabon se ocitáme v posledních okamžicích vlády Světla a Slunce a na prahu začínajícího období Tmy. Jedinečnou sílu tohoto dne můžeme využít velmi dobře ve svůj prospěch, ať už chceme posílit svoje kouzla nebo se zaměřit na rekapitulaci svého úsilí. Dnes a zítra jsou Nebesa otevřena našim přáním a otevřená bude i naše mysl, pokud to dovolíme.

Keltové a pohané stavěli oltáře, pokládali na ně štavnaté plody Bohyně Přírody, chléb, pivo a zapalovali svíce jako poselství Světla. Vy si můžete udělat jednoduchý ale velmi učinný rituál. Zhotovte věnec dle svého vkusu z bylin a květů, které jsou vám blízké, břečtanu, vinné révy…kaštanu, listí. Podle možností. Nemusí být nijak dokonalý, ale musí obsahovat vaši energii, proto je potřeba ho udělat sám, ne koupit. Věnec postavte na stůl. Dejte kolem něj čtyři žluté nebo hnědé svíčky, zapalte je a poděkujte za pomoc a ochranu Universu, kterou vám poskytlo v dosavadním životě. Po poděkování požádejte o požehnání v oblastech života, ve kterých si přejete aby tak bylo učiněno. Toto požehnání vás bude doprovázet v následujícím období. Do středu věnce umístněte náušnice, prsteny nebo kameny, aby je kosmické síly nabily svou mocnou energií. Svíčkám dejte čas vyhořet a vše nechte jak je alespoň 24 hodin. Potom šperky noste nejméně 14 dní i déle. Nejvhodnější pro tento rituál jsou žluté a nažloutlé kameny například jantar, karneol, žlutý achát, žlutý křemen, citrín.

Doba Mabonu je vhodná k zastavení, ohlédnutí se za sebe a potřebě dobře porovnat práci, kterou jsme za sebou zanechali, a zhodnotit, zda jsme svůj čas využili kvalitně. Je to doba přemítání a rekapitulace.

Je to také čas tolik opomíjeného odpočinku. Pracovali jsme dlouho a tvrdě a musíme myslet i na sebe, na svoje tělo a ducha. Je načase setřít pot s čela, usadit se na slunce v jednom z posledních teplých dnů, dát nohy na stůl a moštem či dobrým vínem připít své vlastní vytrvalosti. Nyní je dobrá doba zakusit plody vlastní práce. Ať už jsou sladké nebo trpké, dopřát zasloužený relax tělu a udělat pro sebe něco příjemného to jsou věci, které, ruku na srdce, až moc často opomíjíme. Dovolme si luxus vybočit ze svých zajetých kolejí, být chvíli trochu sluníčkoví a nabrat sil. Přichází zima a budeme je potřebovat.

Krásný Mabon

S úctou Kirké čarodějnice

Autor: Kirké Vědma
Zdroj: FB Kirké Vědma

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě