Kmotřičky z Latinsko-americké kultury

datum 26. 9. 2024
autor a zdroj náhledového obrázku: Jitka Saniová, vytvořeno pomocí AI

Doba čtení 2 minuty.

Z cyklu Posvátná stará ženská moudrost na naší životní cestě

Tu pojím s elementem ohně, ale také sluncem a třeba žlutým ibiškem, kopretinami, slunečnicemi nebo milovanými pampeliškami. Je nádherná, neboť vyzařuje laskavost a hřejivost slunce. Její úsměv připomíná zlatavé světlo mezi stromy a jemnost pampelišek na louce. V očích jí hrají světýlka, jako když na ranní rosu zazáří první sluneční paprsky. Anebo roztančený hvězdný prach. 

Je to kmotřička, která miluje vitalitu a moudrost ohnivého živlu. Možná by mi dala pomeranč, který jej připomíná. A já bych jí řekla, že miluju pomeranče, stejně jako světlo, které vyzařuje z její krásy a dobroty. A ona by mi dala ibišek nebo kopretinu do vlasů, ukázala na košík s citrusy a pověděla, že štěstí má spoustu podob… jednou z podob je třeba citrónová bábovka s kávou a pohled z okna, kde sedím se svými kočkami. 

V její přítomnosti bych cítila půvab tančících plamenů, vůni medu, liščí důvtip a světlo svíček, které září u večerního okna. Možná by mi připomněla, že ta stará paní s ryšavým kocourem měla něco z její moudrosti. Vzala by mě okolo ramen a já bych ucítila lásku světla. Přitom by mi řekla, a VÁM VŠEM:

Vidíš, jak sílí paprsky slunce při východu slunce? Tak i tvoje světlo sílí. Nasbírala jsi tolik zkušeností, některé byly a ještě budou tak úžasné, jako jsou pomeranče, které tam miluješ. Jiné budou horší, některé až shnilé, ale ty stále věř, že tvůj život je jako ta nejbáječnější úroda, která uzrává díky světlu, které v sobě máš. Vyzařuj ho, ať je v tvém okolí hojnost a dostatek dobra. 

A poté se zadívej na slunečnici anebo žlutý ibišek, vidíš, takhle kvete láska a mír v každém z nás. Jsou tak krásné, každého okouzlí, ale musíš je chránit. Buď tou, která v sobě cítí plamínky lásky, tančí s jiskřičkami radosti a vyzařuje paprsky laskavosti. Buď vitamínem pro tento svět, i sebe. 

Již brzy se můžete těšit na třetí část.

Autor: Jitka Saniová
Web: jitkasaniova.wixsite.com

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě