Houby poskytují našemu tělu celou řadu důležitých látek. A to nejen vlákninu, vitaminy skupiny B, provitamin A nebo vitamin D, ale i vápník, draslík nebo hořčík. Tak proč je nezařadit do pravidelného jídelníčku? Zvlášť když mají velmi nízkou energetickou hodnotu.
Houby v kuchyni se používají po staletí. Z jedlých druhů tuzemských či cizokrajných hub si lze připravit nespočet pokrmů. Můžete je nejen smažit, ale i grilovat, připravit si z nich polévku, omáčku nebo těstoviny. Na některých houbových jídlech si pochutnáte, i když se snažíte jíst lehce a zdravě.
O Češích se říká, že jsou národem houbařů a milují i houbová jídla. A proč ne? Houby jsou samy o sobě zdravé. Záleží totiž, jakým způsobem si je připravíte. Tyto lesní plody v čerstvém stavu obsahují až 95 procent vody. Dále v nich najdete vlákninu, vitaminy skupiny B, provitamin A a velmi cenný vitamin D.
V nižším množství houby obsahují také minerální látky. A to zejména draslík, vápník, fosfor, mangan, měď nebo sodík. Houby v kuchyni přitom můžete používat jak v čerstvém, tak v sušeném stavu. Pokud si houby nasušíte, jejich hmotnost se až desetinásobně sníží.
Jedinou negativní vlastností hub je, že jsou těžko stravitelné. Proto byste je měli při vaření používat s rozvahou. Co u nich ale dále oceníte? Mají velmi nízkou energetickou hodnotu, proto je využijete, pokud jíte lehce a zdravě nebo držíte redukční dietu. Houby v kuchyni představují také chutnou potravinu pro vegetariány a vegany.
Kromě českých druhů jedlých hub, jako jsou pravé hřiby, lišky, suchohřiby či žampiony, zkuste do svého jídelníčku zařadit také houby cizokrajné. Zaměřte se na takové druhy, které vašemu tělu přinesou výrazné zdravotní benefity. Vyzkoušejte například houževnatce jedlého neboli houbu Shiitake, která je díky vysokému podílu aminokyselin, vitamínů a minerálů označována královnou mezi houbami nebo dokonce elixírem života. Tuto houbu využije při přípravě jídel inspirovaných japonskou nebo čínskou kuchyní.
Tip: Velmi ceněná je také houba Reishi, která však není vhodná na klasické vaření. Konzumovat ji můžete například ve formě čajů nebo odvarů. Proč je Reishi tak oblíbená? Posiluje imunitní systém, má protinádorové vlastnosti, regeneruje játra a také má silný terapeutický účinek na neurodegenerativní poruchy, jako je Alzheimerova a Huntingtonova nemoc.
Houby v kuchyni se s oblibou přidávají především do polévek. Tradiční kulajdu s houbami nebo bramboračku s houbami jistě znáte. Už jste ale vyzkoušeli dýňový krém se sušenou houbou Shiitake? Pokud tuto houbu nemáte po ruce, můžete ji v receptu nahradit českým kuřátkem, neboli liškou obecnou.
Postup:
Tip: Nemáte zrovna po ruce čerstvé ani sušené houby? Žádný problém. Houby v kuchyni nahradíte i jinak. A to houbovým kořením, které obsahuje čistě přírodní složky a ve kterém nenajdete glutaman sodný.
Houby v kuchyni využijete i při přípravě těstovin. Co říkáte třeba na penne s čerstvými hřiby?
Potřebujete:
Postup:
Autor: www.energiezivota.com
Zdroj: www.energiezivota.com
Sdíleno s laskavým svolením autora
Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika