Astro náhled na říjen 2024

datum 1. 10. 2024
autor a zdroj obrázku: ©CoffeeAndMilk, Getty Images Signature na webu canva.com

Doba čtení 7 minut

První polovina října se nachází pod "taktovkou Vah", tudíž hledáme a vytváříme harmonii a rovnováhu - nejsnazší cesta jak dosáhnout vnější harmonie je skrze budování harmonie vnitřní. Toužíme po kráse, po přijetí a harmonických vztazích. Máme sklon k diplomacii (v negativu k přetvářce) více než kdy jindy. Ve znamení Vah se nachází také Merkur (do 13.10.) a především i Lilit, která odkrývá veškeré strachy a bloky které souvisí s naší schopností navázat a rozvíjet partnerský vztah. Mezi největší "klasické" strachy v oblasti vztahů patří obava, že když navážu vztah s druhým člověkem, ztratím tak svou osobní svobodu a také strach, že druhým nebudu přijat/a či pochopen/a. Tyto případné (a nezdravé) bloky a strachy nyní můžeme přijmout, léčit a pustit (přesně v tomto pořadí). 

2.10. ve 20h49 nastává novoluní ve znamení Vah na 10°znamení. Nov je v konjunkci s Merkurem a Lilit ve Vahách. V okamžiku novu jsou Mars v Raku, Saturn v Rybách a Venuše ve Štíru vzájemně v harmonických vazbách a tvoří tzv. "Vodní trigon" Nov ve Vahách umožňuje nastartovat nové možnosti v oblasti mezilidských a partnerských vztahů. Konjunkce s Merkurem poukazuje na to, že je (ještě více než běžně) důležitá komunikace a náš způsob vnímání vztahu. Pokud se nám něco ve vztazích nelíbí, tak můžeme zkusit podívat se na danou věc z jiného úhlu pohledu. Lilit "vytáhne" a odkryje vše co ve vztazích není funkční, odkryje naše strachy "se vázat", (protože můžeme trpět obavou, že nás vztah připraví o osobní svobodu), strach vyjádřit náklonnost druhým (protože se obáváme, že naše city nebudou přijaty), Lilit ve Vahách si také "posvítí" na to, jaký vztah máme k sobě sama a odkryje vše, co je našem životě v nerovnováze - a my tak budeme mít možnost znovu rovnováhu a harmonii ve svém životě nastolit. Venuše ve Štíru je v okamžiku novu v harmonických vazbách s Marsem v Raku a Saturnem v Rybách - tento harmonický vodní trigon zklidňuje Lilitinu výbušnější energii a stabilizují situaci. V domě horoskopu kam nov spadá (dům, ve kterém je znamení Vah) je oblastí kde Lilit odkryje vše, co není v rovnováze a kde může zkusit něco nového.

12.10. Vytváří Jupiter v Blížencích harmonický sextil k Chironovi v Beranu (v tento den nastává přesný aspekt, ale tento aspekt ovlivní svým působením celý měsíc) Když se Jupiter a Chiron spojí v aspektu, můžeme prozkoumat naši schopnost chápat , stejně jako náš vztah k našim přesvědčením, porozumění, pravdě a touhu sdílet, učit a učit se. Tento jemný aspekt nám přináší příležitost osvobodit se od omezujících a negativních postojů, které podkopávají náš pokrok. Jsme obzvláště otevřeni učení se od ostatních a snáze ostatním vysvětlíme náš úhel pohledu. Můžeme otevřít svou mysl různým perspektivám a filozofiím. Vstřebáváme a případně sdílíme to, co jsme se naučili z minulých zkušeností a chyb. 9.10. se Jupiter obrací do retrográdního chodu

17.10. ve 13h26 nastává úplněk v Beranu. Jak Slunce ve Vahách tak Luna v Beranu jsou v dynamické a napěťové kvadratuře s Marsem v Raku. Mars je ve volnějším harmonickém trigonu s Neptunem v Rybách. V okamžiku novu je Venuše ve Štíru v dynamické a napěťové opozici s Uranem v Býku a v harmonickém sextilu s Plutem v Kozorohu Úplněk Beranu je spojen s prosazováním plánů ,seberealizací a sebevyjádřením. Je třeba projevit vlastní individualitu a prosadit sebe sama. Luna v Beranu je v dynamické a napěťové kvadratuře s Marsem v Raku. Mars je vládce Berana a ve vodním znamení Raka je potlačena jeho přímočarost a ohnivá energie takže se může cítit poněkud frustrován. Luna v Beranu je velice rychlá - rychle jedná a koná, pokud cítit potřebu něco vykonat okamžitě koná. Mars v Raku je zpomalován a učí se, že je dobré, předtím než se pro něco rozhodnu či než se někam zbrkle vrhnu vše rozmyslet a zvážit. Kvadratura Luny a Marse je hodně netrpělivý a cholerický aspekt. Venuše ve Štíru v opozici s Uranem a v sextilu s Plutem transformuje vztahy, naši schopnost milovat i způsob, jakým vyjadřujeme své city, Tyto aspekty zesilují erotickou touhu – snadno můžeme podlehnout své vášni. Měli bychom si být vědomi následků svého konání, než se případně do nějakého erotického dobrodružství pustíme. 

17.10. vstupuje Venuše do ohnivého znamení Střelce: Venuše ve Střelci vnímá lásku jako dobrodružství a její hledání ji může zavést skutečně daleko. Lásku může nalézt za dalekým horizontem (vnitřním či vnějším). Domácký a předvídavý milostný život není nic pro ni. Potřebuje cítit vášeň a vzrušení. Venuše ve Střelci si skrze lásku rozšiřuje obzory. Ve vztahu je schopna většinou nabídnout víc, než se od ní očekávalo, a nemá nikdy dost. Ve vztahu potřebuje hodně volného prostoru, protože v zúžených měřítcích nemá možnost uplatnit svou velkorysost a štědrost. Hluboce chápe propojení a neoddělitelnost fyzické a duchovní lásky. Venuše ve Střelci se učí skrze to, co sama prožije a pouze z již prožitého je schopna se poučit. 

23.10. V 0h15 Vstupuje Slunce do vodního znamení Štíra a energie se mění - nyní se z oblasti rácia - mysli (vzdušné Váhy) noříme do hlubin emocí a nevědomí (vodní Štír). Energie Štíra je nekompromisní a nesnáší slabost a přetvářku (ve Štíru se do 17.10. Nachází i Venuše a od 13.10. i Merkur). Proto jsme nyní konfrontováni s vlastní "temnotou" s vlastním strachem a nejistotou –a to z toho důvodu, abychom je transformovali a odpoutali se od nich a tak se stali silnějšími , odvážnými a autentickými osobnostmi. Se Štírem přichází i vášeň - a tu můžeme využít jak na fyzické rovině v oblasti milostného života, tak i na rovině psychické tím, že se s velkou vášní ponoříme do oblasti či zájmu, který nás zajímá. Období Štíra je také obdobím, v němž můžeme pochopit téma smrti. Smrt k životu patří a není zdravé před tímto tématem zavírat oči. Po smrti vždy přichází znovuzrození. Po smrti fyzického těla naše Duše pokračuje dále, jenom v jiné formě. K tomu aby mohlo něco nového začít, můsí to staré zemřít. Během svého života procházíme několikráte psychologickou "smrtí", aby se mohli dále vyvíjet Mars v říjnu stále prochází znamením Raka a naše vůle a energie je napřena především do oblasti péče o rodinu a blízké, a také na péči o vlastní duši. Muži (Mars) se dostávají do kontaktu se světem emocí (Rak) a mají tak možnost své emoce přijmout a vypořádat se s nimi.

Mars v Raku mírní bojovné vášně, zaměřuje se spíše na ochranu (rodiny, blízkých, domova, vlasti atd..) 13.10. Je Mars v napěťové a dynamické kvadratuře s Chironem - nyní se můžeme dostat do kontaktu se zraněním a bloky, které se týkají naší mužské stránky osobnosti, naší schopnosti se prosadit a získat to, co chceme. 25.10. Je Mars v harmonickém sextilu s Uranem v Býku: nyní jsme nápadití, pružní, schopní improvizovat a snáze dosáhneme toho, co potřebujeme. 28.10. je Mars v harmonickém a podpůrném trigonu s Neptunem v Rybách: toto je jemný a romantický aspekt. Vhodný den k milostným schůzkám či milostnému vyznání. (Venuše je však v tento den v napěťové a dynamické kvadratuře se Saturnem: pokud bude muž vyznávat ženě lásku, tak žena může toto vyznání zpochybňovat - proto přeji mužům notnou dávku vytrvalosti a schopnosti přesvědčit ženu o svých upřímných citech). 

Uran se opět dostává do konjunkce se stálicí Algol ve znamení Býka (vliv bude patrný po celý říjen) Uran je revolucionář, který boří vše, co je již zastaralé a nefunkční, je zcela nevypočitatelný, symbolizuje náhle obraty, osvobození, pokrok, moderní technologie, energii jako takovou Stálice Algol má poměrně nechvalnou pověst - na nebi ji najdeme v souhvězdí Persea, ukazující jak nese hlavu Medúzy. Medúza byla původně jediná smrtelná žena z trojice krásných sester Gorgon, kterou v chrámu bohyně Pallas Athény znásilnil Poseidón - Pallas Athéna potrestala Gorgonu za znesvěcení chrámu (Gorgona byla oběť znásilnění a ještě byla za čin, který byl na ni spáchán potrestána) tím, že z ní udělala příšeru, která měla místo vlasů hady a pouhý pohled na ni změnil pozorovatele v kámen (neléčená citová zranění a traumata z nás nakonec udělají "příšery"). Řecký hrdina Perseus uťal Medúze v souboji hlavu a pomocí této hlavy porazil své protivníky a zachránil svou milovanou Andromedu - jak vyplývá z tohoto mýtu nic není černobílé a vliv Algol není jen zhoubný - záleží na nás jak s tímto potenciálem naložíme. Během této doby může dojít k velkým posunům, k osvobození se od něčeho co nás dlouhodobě svazovalo, (čím jsme sami sebe svazovali), k velkým průlomům. Mění se náš vztah k majetku, financím. 

Astrolog Věra Šourková

Autor: Věra Šourková
Zdroj: astrologie-a-numerologie.webnode.cz

Sdíleno s laskavým svolením autora

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě