Týden pomoci v povodněmi zasažených oblastech

datum 27. 9. 2024
autor a zdroj obrázku: ©SDI Productions, Getty Images Signature na webu canva.com

Potravinové banky, 23. 9. 2024: Je to pouhých deset dní, kdy ničivé povodně zasáhly stovky obcí a měst v České republice. Potravinové banky se ihned zapojily do humanitární pomoci a staly se nezastupitelným prostředníkem v distribuci materiální pomoci v zaplavených místech. 

Česká federace potravinových bank a Potravinové banky Olomouckého kraje, Ostravy a Jihočeského kraje zřídily neprodleně své povodňové krizové štáby, a tak byly schopny rychle reagovat na vznikající potřeby. V prvních hodinách se rozběhla koordinovaná a velmi efektivní spolupráce záchranných složek IZS, krajských krizových povodňových štábů, potravinových bank a dalších humanitárních organizací. Během prvních dní jsme byli schopni doplnit sklady potravinových bank o balenou pitnou vodu, rychlé občerstvení pro záchranáře a krizový materiál. Díky okamžité reakci našich týmů a skvělé koordinaci s generálním štábem Hasičského záchranného sboru jsme velmi rychle zajistili krizové potřeby v nejhůře zasažených oblastech.

Týden pomoci v číslech: na Moravu a do jižních Čech odesláno více než 1 500 palet potravinové pomoci 17 plných kamionů pomoci poslaly obchodní řetězce a další potravinářské firmy shromáždili jsme dary v hodnotě 60 mil. Kč za finanční dary nakupujeme potraviny podle potřeb, které mapují humanitární týmy v terénu, například paštiky nebo také bezlepkové potraviny.

Potravinové banky se zapojily do pomoci po celé republice. Od neděle 15. září jsme ve spolupráci s Vládou ČR otevřeli sběrná místa materiální pomoci, kam veřejnost solidárně shromažďuje materiální dary pro lidi postižené povodněmi. Ve stovkách sběrných míst mohou lidé přinášet potřebnou pomoc, kterou jsme přetřídili a operativně posíláme do centrálních skladů, především na severní Moravu. “Jsme svědky neskutečné solidarity všech lidí, bezúnavného nasazení logistických týmů a velmi štědré podpory od našich partnerů”, reaguje na nastalou situaci Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank. “ze srdce a s obrovským respektem k záchranářům a celému IZS a práci humanitárních organizací děkuji všem dárcům, kteří se zapojili do pomoci. Naším úkolem je tuto pomoc dostat efektivně tam, kde je zapotřebí a vím, že se nám to díky společnému úsilí daří. Velké poděkování patří také kolegům z potravinových bank, kteří k běžné mravenčí práci při každodenním svážení potravin z obchodů, zajistili i tuto neskutečnou vlnu solidarity a vybrali od lidí stovky tun potravinové a materiální pomoci.”

V zasažených oblastech probíhá intenzivní úklid a mapují se škody. Pomoc v terénu koordinují humanitární organizace. Potraviny a úklidové prostředky nyní distribuujeme do centrálních materiálních skladů, které zřídily kraje, města a obce. Extrémní nápor je nyní na naši logistiku, při které se opíráme o posily kamionové dopravy od společnosti Raben a logistické podpory od společnosti UPS. Velmi vítáme také navýšení dopravních kapacit ve spolupráci s Českou poštou.

DĚKUJEME ZA PODPORU A SPOLEČNOU POMOC:  
Materiální dary: Albert, Billa, Kaufland, Lidl, Penny, Tesco, Rossmann, DM drogerie, Teta drogerie, Bonavita, Coca-Cola HBS, Penam, Tchibo, Tatra mlékárna Hlinsko, Mattoni 1873, Vodňanská drůběž, Kostelecké uzeniny, Chodovar, Cans, ČESMAT, Steinex, Sanytol, Mondelez, Dobšické těstoviny, PEAL, Sokolovská uhelná.
Logistická podpora: Raben, UPS, Česká pošta
A tisíce menších firemních a individuálních dárců. 

Fotografie ZDE

KONTAKT pro média:

Vendula Seifertová, Česká federace potravinových bank

Mobil: 602 539 483, E-mail: [email protected]

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě