Jestli také v létě řešíte, jak si udržet vyvážený talíř plný všech živin a zároveň se ochladit a pochutnat si, tak mám pro vás hned tři recepty. Jsou to mé oblíbené těstovinové saláty, plné osvěžující zeleniny a snadno stravitelných bílkovin a hlavně jsou hotové do 15 minut!
Zeleninu si do receptu dávejte bez omezení, doplňujete tak tekutiny, vlákninu a vitamíny s minimem kalorií.
Porce bílkovin také nešiďte, v létě máme tendence je vynechávat. Díky nim se udržujeme fyzicky i mentálně fit a i při hubnutí jsou bílkoviny klíčové. Nezapomínejte, že bílkoviny nejsou jen maso, ale také sýry, luštěniny, vejce a ryby. A zvláště ve vedrech nemáme často na maso tolik chutě, proto je dobré znát i tyto alternativy.
Základem salátů jsou jakékoli těstoviny – já střídám klasické semolinové, špaldové, luštěninové i bezlepkové. Porci těstovin, pokud hubnete, omezte na třetinu talíře.
Bez čeho se v létě neobejdu jsou pesta, můžete si doma vyrobit nebo koupit kvalitní z obchodu, červené nebo zelené, bez nich mi prostě těstovinové saláty nechutnají. A také olivový olej, ten potřebujeme všichni na doplnění esenciálních mastných kyselin.
Do vychlazených těstovin zamícháme uvařenou vychladlou brokolici rozdělenou na drobné růžičky, přidáme nastrouhanou mrkev na hrubo, hrst pokrájených sušených rajčat v oleji, ochutíme červeným pestem a trochou olivového oleje, zakápneme citrónem, osolíme, opepříme a posypeme celým kelímkem cottage sýru na porci (150-200g). Můžete ještě posypat opraženými semínky na pánvi. Skvělé chutná tento salát i s tuňákem místo cottage sýru.
Do vychlazených uvařených těstovin zamícháme červené fazole z konzervy (propláchnuté), přidáme na kostičky vařená vejce (2 ks na porci), čerstvá rajčata, avokádo, pár lžic kukuřice a opět zamícháme červené pesto a trochu olivového oleje. Osolíme a opepříme a můžete přidat ještě čerstvou červenou papriku.
Pokrájíme si hodně rajčat, promícháme je s vychladlými těstovinami, přidáme celou kouli mozzarely na kousky. Nastrouháme tam ještě mrkev nebo okurku a ochutíme pro změnu zeleným bazalkovým pestem, olivovým olejem a pokud máte, tak ozdobte čerstvou bazalkou.
Další mé zdravé recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře najdete ve FIT jídelníčku, který jsem připravila rovnou ve třech variantách – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání.
Všechny recepty jsou i v bezmasé, bezlepkové a bezlaktózové verzi, ať máte co nejvíce na výběr.
Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.
Autor: Zuzana Douchová
Zdroj: zuzanadouchova.cz
Sdíleno s laskavým svolením autora
Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika