Společně jsme to zvládli! Velká Británie zakázala vývoz živých zvířat

datum 16. 5. 2024
autor a zdroj obrázku: ©Brett Sayles, Pexels na webu canva.com

S velkým nadšením s vámi dnes sdílíme obrovskou novinu. Po více než 50 letech našeho boje za zákaz krutého obchodu se zvířaty konečně prošel finální fází v Parlamentu návrh, který zakáže vývozy živých zvířat z Velké Británie. Je to monumentální vítězství pro zvířata a důvod k oslavám. 

KONEC JEDNOMU UTRPENÍ

Jakmile začne zákon platit, nebude již možné vyvážet zvířata z Velké Británie na porážku či výkrm. Konečně se oficiálně ukončí ten zastaralý, zbytečný a krutý obchod, kvůli kterému musely miliony zvířat trpět a umírat na dlouhých, vyčerpávajících a stresujících cestách, namačkané v dopravních prostředcích. 

NEUTUCHAJÍCÍ PODPORA

Přijetí tohoto zákona je výsledkem neutuchající podpory našich nezdolných příznivců, kteří po více než padesát let organizovali velké, bouřlivé protesty v přístavech, jichž se zúčastnili lidé všech věkových skupin. Organizovali jsme hojně navštěvovaná shromáždění, na nichž vystupovali poslanci i významné osobnosti, a také jsme uveřejnili několik utajených investigací, které odhalily děsivou realitu vývozů živých zvířat. A pořádali jsme i mnoho dalších akcí, abychom k tématu přitáhli pozornost, například putovní roadshow, a nespočet petic, které vyzývaly vládu Spojeného království, aby obchod s živými zvířaty ukončila. 

Naše kampaň pro zákaz vývozu živých zvířat se těšila stálé podpoře známých celebrit včetně naší patronky, Joanny Lumley, která se raduje: „Konečně, konečně, konečně můžeme slavit, že žádné živé hospodářské zvíře už se nebude vyvážet z našich břehů na dlouhé, strašlivé cestě na výkrm či porážku. Celé dekády jsme s Compassion in World Farming neúnavně pracovali na tom, abychom přitáhli co největší pozornost k této kampani.

Jsme hluboce vděční vládě, že se konečně odhodlala k tomuto kroku, a našim podporovatelům za to, že se nikdy nevzdali. Jsem tak hrdá, že můžu říct: společně jsme zakázali vývoz živých zvířat!“ 

POCTIVĚ VYBOJOVANÉ VÍTĚZSTVÍ 

Náš globální ředitel Philip Lymbery radostně poznamenává: „Dnešek je velkým, dlouho očekávaným dnem, a měli bychom slavit. Celá desetiletí musela hospodářská zvířata trpět na těchto nesmyslných a vyčerpávajících cestách na kontinent. Ale tomu je konec! Jsem neskutečně hrdý na naše podporovatele, díky jejichž odhodlání a vytrvalosti jsme si toto vítězství poctivě vybojovali. 

Prosadit tento zákon nebylo vůbec jednoduché a na cestě jsme narazili na spoustu překážek. Ale je úlevné vědět, že tato příšerná praktika nadobro skončí, a gratulujeme předsedovi vlády a jeho vládě, díky nimž se to stalo skutečností.

Yvonne Birchall z organizace Kent Action Against Live Exports (KAALE) říká: „Již 29 let demonstruje KAALE a její příznivci před britskými přístavy, když jsou na lodě směřující do Evropy nakládána živá zvířata. Bylo opravdu srdcervoucí sledovat, jak jsou tato zvířata násilím nakládána do kamionů.

Bez ohledu na počasí a denní dobu se KAALE účastní těchto plaveb a naši členové jsou posledními přátelskými tvářemi, které miliony zvířat před vývozem spatří. Jsme rádi, že zákon konečně tento krutý obchod zakáže a obyvatelé Kentu proti němu již nebudou muset bojovat.

Nový zákon bude dalším přírůstkem mezi přibývající zákony na ochranu welfare živých zvířat podstupujících dlouhé a zbytečné cesty. Austrálie se zavázala k ukončení vývozu ovcí do roku 2028 a v loňském roce brazilský soud zakázal vývoz živého skotu z tamních přístavů. I nadále budeme pracovat v rámci EU, aby byl tento krutý obchod zakázán zde i v Severním Irsku. 

DEN JAKO STVOŘENÝ K OSLAVÁM

Jen díky tvrdé práci a pevnému odhodlání spousty lidí budou britská zvířata ušetřena dlouhých, úmorných cest přes celou Evropu a ještě dál. Společně jsme to dokázali – ukončili jsme vývoz živých zvířat!

Zdroj: CIWF Česko

sdílet: 
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě