Drtivá většina potravin, které nabízí konvenční supermarkety jsou průmyslově zpracované. Co to vlastně znamená průmyslově zpracovaná potravina? Co dělá s naším tělem? A jsou všechny průmyslově zpracované potraviny špatné?
Průmyslově zpracovaná potravina (ultrazpracovaná nebo terciárně zpracovaná) je potravina, která byla komerčně vyrobena průmyslovým zpracováním za účelem jejího zlevnění (tudíž většího zisku pro firmu), zjednodušení skladování, prodloužení doby trvanlivosti, zrychlení její přípravy a konzumace a k upravení její chuti umělými přísadami (aditivy). Zpravidla se do ní takto přidává velké množství soli nebo jednoduchého cukru, umělá barviva, stabilizátory a konzervanty. Čím lepší chuť, tím větší zisk.
Veškerá takto zprocesovaná strava z většiny přichází o své vitamíny, minerály, enzymy a vlákninu, tedy o život. Navíc je silně návyková, tělo nám na ní nedokáže říci, kdy už má dost, protože je umělá, a tudíž špatně rozpoznatelná, dělá nás tlustými, a přitom podvyživenými a rozkmitává naší náladu buď hodně do plusu nebo hodně do mínusu.
Průmyslově zpracované potraviny přinesly do našich lednic a špajzů jednoduchost umělého, která však se sebou nese i svou daň. Svou velkou daň. Jejich konzumace je totiž spojena se zvýšeným rizikem rakoviny a dalších civilizačních chorob (nemocí z blahobytu, anglicky diseases of affluence).
Typy civilizačních chorob:
Tudíž, ano.
Všechny průmyslově zpracované potraviny nejsou pro naše zdraví vhodné.
Jaké existují ovlivnitelné příčiny civilizačních chorob:
Co s tím a jak na to?
Jedinou udržitelnou cestou ke zdraví a každodenní energii až do vysokého věku, je cesta výběru celistvých potravin, tedy potravin, které pocházejí z přírody, nikoli z pásu (čerstvé ovoce a zelenina, kvalitní čerstvé maso, ryby, vejce, raw ořechy a semínka).
Výjimku tvoří jemně upravené potraviny, jako jsou například zakysané mléčné výrobky, fermentované potraviny, kváskový chléb a jim podobné.
Všechno z plechovek, krabic, plastových krabiček a pytlíků, zvláštně barevné, ze zmrazeného polotovaru, s mnoha řádky ingrediencí, ze kterých většině ani nerozumíte, to všechno by se mělo stát do velké míry minulostí.
Nejsem rozhodně pro žádná dogmata. Pokud Vaše celistvá zdravá strava bude tvořit většinu Vašeho jídelníčku, můžete si z času na čas dát i něco průmyslově zpracovaného a stále zůstanete zdrávi. Důležitým aspektem je totiž nejen to, co jíte, ale také jakým způsobem to jíte. Takže si občasné „jídlo – pochutinu“ ze svítivé krabice nebo pytlíku užijte bez výčitek.
Pokud chcete nahlédnout do světa potravin, na jehož běžné zkoumání nemáte čas nebo chuť, stáhněte si appku Foodgroot. Ta už za Vás pročetla složení na etiketách, tudíž Vy už nemusíte a přitom budete bezpečně vědět, co koupit a čemu se raději vyhnout. Je tu pro Vaše zdraví, úsporu času a peněz.
Hodně zdraví!
Michaela Weissová,
autorka knihy Jak přírodně na candidu, výživová poradkyně, lektorka jógy a ředitelka ekologické organizace Home for Trees
Autor: Michaela Weissová
Zdroj: slunecnyzivot.cz
Sdíleno s laskavým svolením autora
Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.
Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika