TAKÉ SI MYSLÍTE, ŽE JE ŠKODA NEVYUŽÍT VŠECHNU ZELENINU A OVOCE, KTERÁ SE VYPĚSTUJE?
V České republice končí ročně tuny ovoce a zeleniny v odpadu, protože přesně nezapadají do zavedených škatulek: jsou příliš malé, příliš velké, nevhodně barevné nebo zahnuté. Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN se kvůli vzhledu vyhodí až 20 % zemědělské produkce. Jak mají jednotlivé druhy ovoce a zeleniny vypadat, určují především vlastní normy obchodních řetězců, které jsou přísné a pro každý řetězec odlišné. Například květák musí mít průměr 15 cm a vážit 1 kilogram. Hodnotí se také barevnost, tvar a zakřivení.

Jen malé procento nevyhovující produkce putuje do zpracovatelských podniků či do maloobchodní sítě, kde nejsou tak přísné nároky. Nejrychlejším řešením ale bývá úrodu zaorat či zkompostovat. U brambor se podle některých zemědělců kvůli vzhledu vyřadí 20 – 30 % sklizně, u mrkví sítem neprojde až 30 %.

V obchodech si koupíme jen stejně rostlé květáky, stejně velké brambory nebo rovné mrkve. Obchodníci argumentují tím, že zákazníci nejsou připraveni si nestandardně vypadající zboží kupovat. Odchylky od ideálu jsou ale často minimální, přitom výživová hodnota plodin je stejná.

Také si myslíte, že je škoda nevyužít všechnu zeleninu a ovoce, která se vypěstuje?

Jste připraveni si kupovat a zpracovávat i „nedokonalé“ výpěstky? Podepište výzvu a zachraňte je!

http://www.jsempripraven.cz/

 

FacebookTwitterGoogle+