Sri Lanka rájem veganů – nejlepší recepty, které si můžete připravit doma

Sri Lanka rájem veganů – nejlepší recepty, které si můžete připravit doma

sri lanka, drinkNejdříve jsem plánovala napsat pouze článek obsahující Sri Lanské recepty, které zvládne každý připravit i u nás v ČR. Ale v průběhu psaní jsem zjistila, že nelze pouze zprostředkovat několik postupů s fotkami, aniž bych alespoň náznakem nevylíčila atmosféru této překrásné země a nepřidala tipy na to, které jídla nesmíte opomenout ochutnat, pokud se jednoho dne rozhodnete tento ostrov navštívit – a to byste měli.

Jedna věc je totiž uvařit si jídlo doma, ale druhá je prožít jej se vším všudy – s usmívajícími se Sri Lančany, s nehygienickými podmínkami, ze kterých vám místy běhá mráz po zádech, a také s bosýma nohama od písku a sluncem v zádech.

Když jsem se chystala na Sri Lanku, už tehdy jsem věděla, že mě kuchyně této země nezklame. Hodně zeleniny, rýže, nudle, curry na všechny způsoby, kokosové mléko či exotické ovoce a hlavně chilli, které se v této zemi dává snad do každého jídla, mě ujišťovali o tom, že na Sri Lance jako vegan jistě hlady neumřu. A bylo to tak.

Sri Lanskou kuchyni jsem si během 10 denního pobytu zamilovala. I když se neustále setkáváte s podobnou nabídkou jídel, která je pro Sri Lanku typická, nediskutovatelné je to, že každý Sri Lančan ji připravuje jinak.

Pokud se v něčem nachází vajíčko či sýr, místní kuchaři jsou ochotni vše poupravit dle vašich požadavků. Avšak pozor, jazyková bariéra je opravdu znát, a tak je lepší vše nejméně dvakrát a důrazně zopakovat slovy, typu: NO EGG, NO CHEESE, NO MILK, OKEY?

Jak jsem již zmiňovala Sri Lanská kuchyně je hojně prokládaná chilli. Chilli se dává do nudlí, do curry, do kokosu, do salátu, do vařené zeleniny, do placek – no prostě snad všude, což pro mě, jako pro milovníka pálivého bylo pouze dalším bonusem.

Pokud však pálivému nefandíte, máte pouze dvě možnosti – zvyknout si (což doporučuji, jinak nevíte, o co přicházíte), anebo si Sri Lanské recepty připravit bez chilli, avšak s faktem, že ztratí své přirozené kouzlo.

Stručný výčet několika Sri Lanských rostlin, ovoce a zeleniny

jackfruit, ovoce

Jackfruit

Maniok – Ačkoliv maniok svou konzistencí a chutí připomíná bramboru, ve skutečnosti se jedná o bylinu. Rizikem této rostliny je jedovatý latex, který může způsobit otravu, proto se musí správně a řádně upravit.

Jackfruit – Tento plod se řadí do skupiny ovoce, i přesto se však připravuje na slano, přirovnáván je k masu. Podle mého názoru je masu podobný asi natolik, jako například zpracovaná sója.

Durian – Durian je ovocný plod kulatého tvaru s „bodlinami“ na povrchu. Bohužel jsem jej nechutnala, ale dle popisu kamaráda je to jedna z nejhůře chutnajících věcí, kterou kdy měl možnost okusit. Chuti nasvědčuje také odér, který je na tolik silný, že je tento plod zakázáno s sebou brát při cestování veřejnou dopravou, což asi mluví za vše.

Lady fingers (Okra) – Bylina, která je výborná v salátu s rajčaty.

Eggplant neboli lilek – Sri Lanský lilek se od toho českého liší nejen velikostí, ale také strukturou. Je o polovinu menší, tvrdší a podle mého názoru více šťavnatý – celkově mi chutnal mnohem více než lilek u nás. Z tohoto lilku se dělá jeden z nejchutnějších jídel, které jsem měla možnost zkusit. Nebudu jej přidávat do receptů, jelikož u nás není k sehnání. O odkaz vás však nemůžu ochudit, je totiž možné, že půjde podobné chuti dosáhnout i s jinou zeleninou.

Slovníček jídel

Roti – chlebové placky

Hoppers – „palačinka“ ve tvaru mističky na slano

String hoppers – hnízdečka z rýžových nudlí

Milk rice – slaná rýže s kokosovým mlékem

Papadam – sri lanské „brambůrky“ z cizrnové či kukuřičné mouky

Samosa – plněná taštička

Dhal – kaše z červené čočky

Coconut sambol – kokos chilli

Mallung – špenát s kokosem

Kiri Bath – rýže s kokosovým mlékem

RECEPTY

Snídaně

Sri Lankan menu – Roti, dhal and coconut sambol
Roti
Tyto chlebové placky jsou naprosto vynikající a dělají se na několik způsobů – čisté, s cibulkou, nebo s kokosem (pol roti). Někteří přidávají také chilli papričky (jak jinak).

roti placky, chlebové placky

Roti placky a dhal

Ingredience:

  • pšeničná mouka
  • teplá voda sůl
  • kokosový olej (občas má tendenci přepalovat se, můžete použít jiný)
  • *kokos
  • *cibule
  • *chilli papričky

Dané ingredience smícháme dohromady a těsto nechte odpočinout (přibližně 30 minut). Konzistence by měla být nelepivá, tak aby se těsto dalo bez problému vyválet.

Po půl hodině jej rozdělíme na menší části a postupně vyválíme tenké placky. Na pečení si připravíme větší pánev a pouze ji potřeme kokosovým olejem. Placky pečeme do zhnědnutí z obou stran.

VIDEO RECEPT

Dhal

dhal, čočka

Dhal

Ingredience:

  • pšeničná mouka
  • teplá voda sůl
  • kokosový olej (občas má tendenci přepalovat se, můžete použít jiný)
  • *kokos
  • *cibule
  • *chilli papričky

Čočku propláchneme a dáme ji vařit spolu s kurkumou a solí. Na pánvi rozpálíme olej a na něj nasypeme hořčičné semeno, chilli, semeno pískavice a římský kmín. Přibližně po půl minutě přidáme nakrájenou cibuli posléze rajče. Poté, co vše změkne, smícháme směs s čočkou a přidáme kokosové mléko, kari, případně sůl.

VIDEO RECEPT

Coconut sambol

sambol, coconut, snídaně

Coconut sambol vlevo, Dhal vzadu, String hoppers napravo

Ingredience:

  • kokos (nejlépe čerstvý)
  • sušené chilli
  • citron (několik kapek)
  • sůl *cibule

Kokos si nastrouháme (nebo rozmixujeme) a smícháme jej se všemi ingrediencemi. Poté vše rozmělníme v hmoždíři, aby se uvolnily chutě.
Do Sambolu se případně může přidat také osmažená cibulka.

VIDEO RECEPT

Hoppers s chilli

Hoppers

hoppers s chilli

Hoppers

Ingredience:

  • rýžová mouka
  • kokosové mléko
  • droždí (a trochu cukru)
  • sůl olej

Pokud chcete, aby vaše hoppers měly hezký tvar mističky, tak si za prvé budete muset pořídit speciální pánev. Pokud vás tvar nezajímá, lze hoppers udělat na klasické pánvičce.

Ingredience smícháme – těsto má být tekuté. Poté jej nalijeme do pánve, která je zlehka vymazaná olejem. Aby se těsto dostalo i na strany, pánev vezmeme do rukou a párkrát ji nakloníme ze strany na stranu. Poté ztlumíme plamen, přikryjeme hoppers pokličkou a vaříme přibližně 2-3 minuty.

 

Pozn.: Hoppers by šly jistě udělat i na sladko, například s ovocem jako palačinka.

VIDEO RECEPT

Chilli pasta

Chilli pasta

Ingredience:

  • chilli vločky
  • česnek (hodně česneku)
  • zázvor (nejlépe čerstvý)
  • cukr (datlový či jiný sirup)
  • olej
  • sojová omáčka
  • sůl

Nejprve si nadrobno nakrájíme česnek a začneme jej smažit spolu s olejem na středním plamenu na pánvi. Přibližně po 3 minutách přidáme zázvor a čekáme, dokud česnek nebude mít zlatavou barvu (nepřipálit, nebo zhořkne!). Ztlumíme plamen na minimum a minutku počkáme, protože olej nyní nesmí na maximální teplotě. Poté přidáme chilli a smažíme jej ani ne minutku (nemělo by mít opečený tmavý vzhled). Po této minutce přidáme zbytek ingrediencí a ještě půl minuty vaříme.

VIDEO RECEPT

Kiri Bath (Milk rice)

Milk rice

Ingredience:

  • rýže
  • plechovka kokosového mléka
  • voda
  • sůl (čočka)

Rýži uvaříme klasickým způsobem. Poté přilijeme kokosové mléko, přidáme sůl a vaříme ještě přibližně čtvrt hodinky, než rýže vstřebá mléko a vše bude držet lepivě pohromadě.

Pozn.: Tato rýže by šla také jistě udělat na sladký způsob. Její slaná verze má velice zvláštní chuť.

VIDEO RECEPT

SNÍDAŇOVÝ TIP: Palačinky s kurkumou a kokosem (vejce nahradíme hraškou) 

Hlavní jídla

K hlavnímu jídlu je z pravidla podávána buďto rýže, nebo tenké rýžové nudle.

Zeleninové kari

Ingredience:

  • brambory
  • pórek

    Zleva papadam, uprostřed rýže a kari, nalevo roti placky

  • mrkev
  • cizrna
  • zelené fazolky
  • kešu (není nutností)
  • lilek
  • cibule
  • zázvor
  • česnek
  • kari
  • skořice
  • semena pískavice
  • zelené papriky
  • pepř
  • chilli
  • kurkuma
  • sůl
  • olej
  • kmín
  • semena hořčice

Nejprve namočíme kešu ořechy ve vroucí vodě, aby změkly. Do hrnce s vodou dáme brambory, hrášek a kešu, následně cibuli, česnek, zázvor, koření. Vaříme na mírném ohni, dokud nejsou brambory napůl měkké. V tuto chvíli přidáme mrkev, zelené fazolky a pórek. Jakmile bude vše měkké nalijeme ke směsi kokosové mléko a pokračujeme ve vaření, dokud se nevytvoří omáčka.

Vedle na pánvi si na oleji osmažíme kmín a hořčičná semínka (pouze chvíli, aby nezhořkly). Pak přidáme cibuli, rozmělněný česnek a zázvor. Chvíli smažíme a poté smícháme s bramborami. Nakonec můžeme ještě dochutit solí.

VIDEO RECEPT

Smažené nudle se zeleninou

Ingredience:

smažené nudle

Smažené nudle

  • rýžové nudle
  • pórek
  • mrkev (nakrájíme na tenké proužky)
  • červená cibule (plátky)
  • zelí (nakrájené na tenké proužky)
  • zelené fazolky
  • česnek
  • kurkuma a zázvor
  • olej
  • pepř a sůl

Nudle dáme vařit. Na rozpálený olej nejdříve nasypeme cibuli, poté přidáme kurkumu, zázvor, česnek, zbytek zeleniny a dusíme do změknutí. Nakonec k zelenině přidáme uvařené nudle, ještě chvíli smažíme a dochutíme pepřem a solí.

VIDEO RECEPT

Kari ze zelených fazolek

Ingredience:

  • sri lanka hlavní jídlo

    Kari ze zelených fazolek – uprostřed

    zelené fazolky

  • chilli prášek
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • kari
  • 1 cibuli
  • 1-2 zelené papriky (nejsou nutné)
  • trochu skořice
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • olej
  • kokosové mléko

Zeleninu nakrájíme. Na pánvi si zahřejeme olej a nasypeme na něj všechno koření – minutku smažíme a přidáme nejdříve cibuli a poté zeleninu. Poté zalijeme trochou vody a dusíme dokud fazolky nezměknou. Nakonec přidáme kokosové mléko a dochutíme solí. Podáváme s rýží.

Saláty

Mallung

špenát s kokosem, salát

Mallum

Ingredience:

  • špenát
  • kokos
  • česnek
  • šalotka
  • zelené chilli papričky
  • citron
  • sůl

Špenát omyjeme a nakrájíme na jemno. V hmoždíři rozmělníme šalotku česnek a chilli (můžeme použít mixér). Pokud máme čerstvý kokos, nastrouháme jej a vše promícháme se špenátem. Poté vaříme na mírném plameni pár minut pod pokličkou a pár minut bez pokličky (občas zamícháme).

VIDEO RECEPT

Salát s ananasem

Ingredience:

ananasový salát

Salát s ananasem

  • špenát
  • kokos
  • česnek
  • šalotka
  • zelené chilli papričky
  • citron
  • sůl

Jednoduše vše nakrájíme na kostičky a promícháme s kokosem, chilli, sladidlem, limetkou a kořením. Posypeme ořechy.

VIDEO RECEPT

Snack

Plněné samosy

Ingredience těsto:

  • špenát
  • kokos
  • česnek
  • šalotka
  • zelené chilli papričkysamosa
  • citron
  • sůl

Ingredience náplň:

  • špenát
  • kokos
  • česnek
  • šalotka
  • zelené chilli papričky
  • citron
  • sůl

Z uvedených ingrediencí si vypracujeme nejprve těsto, které by se nemělo lepit a jej necháme půl hodiny odpočinout. Mezitím co těsto odpočívá připravíme si náplň.

Brambory si uvaříme a po vystydnutí je nakrájíme na malé kostičky. Rozpálíme si olej na pánvi, kde nasypeme římský kmín, chilli a koriandr. Smažíme pouze chviličku a hned přidáme cibuli a následně zelené fazolky. Nakonec na pánev vložíme brambory a hrášek. Dochutíme solí, gram masalou a citronovou šťávou.

Těsto si rozdělíme na menší kousky a vytvoříme placičky, které by měly mít kolem 10-15 cm. Placičku rozkrojíme napůl a uděláme z ní kalíšek, který na okrajích slepíme pomocí vody. Kalíšek naplníme směsí a nahoře jej uzavřeme přetažením jednoho okraje přes druhý a slepením rohů.

Jakmile máme taštičky naplněné, do hluboké pánve nalijeme větší množství oleje. Nakonec samosy smažíme dokud nezhnědnou.

VIDEO RECEPT

 

Kategorie:

Články, Zdravá strava