PAMPELIŠKA – KRÁLOVNA JARNÍCH ZAHRAD
Jako malá jsem si velmi ráda dělala pampeliškové věnečky, jelikož má nejoblíbenější pohádková postavička byla „víla Amálka“.

Také jsem si s pampeliškami hrávala jako s panenkami, květy byly krásné šaty a z druhé strany natrhaný stonek udělal dlouhé vlnité vlasy. Takto jsem se do svých her s květinami nořila na mnoho hodin.

Dnes se na každý pampeliškový květ dívám s něhou, úctou a plným uvědoměním si obrovské hodnoty takového malého a křehkého stvoření.

Pampeliška nám zhmotňuje první jarní regenerující „sluneční paprsky“ a tuto dokonalou životadárnou energii uchovává v celém svém tělíčku. Všechny části pampelišky jsou nesmírnými (vesmírnými) dary a mají obrovskou léčivou schopnost, ale pouze v jejím přirozeném, živém stavu.

Po utržení listu nebo květu životadárná energie rychle odchází a proto je důležité tuto část zkonzumovat co nejrychleji- nejlépe strčit do pusy a sníst. Nebo ji rozmixovat do smoothies či odšťavnit s další zeleninou či ovocem. Může se také stát součástí salátu, ale natrhala bych listy a květy těsně před servírováním.

 

Pampeliška je ve skutečnosti dokonalá v každém směru. Navrchu elegantní a jemná, vespod vytrvalá, silná a trpělivá. Svými houževnatými kořeny dosáhne pro hluboko uložené živiny, které uloží ve svém těle a na podzim, po uhynutí svrchní části, tyto živiny pohnojí naši zahradu. Tedy pokud svou zahrádku před zimou nedezinfikujete dle populárních návodů – vyplít, shrabat  a vyhodit. Nebo ještě lépe chemicky odplevelit.

Během sezóny jsou medonosné květy potravou pro nejrůznější hmyz.

A tento „žlutý květ“ je jeden z nejbohatších zdrojů lecitinu na světě. Je to kompletní potravina se všemi osmi esenciálními aminokyselinami, které tvoří bílkoviny, silně čistí krev, játra, rozpouští ledvinové kameny, pomáhají při akné, cholesterolu, zabraňují rakovině, snižují cukrovku.

 

PAMPELIŠKA je antioxidant a léčí rakovinu

Vědci nedávno zjistili, že pampeliška potlačuje růst a invazivní chování několika druhů rakovin a zároveň potvrdili efektivitu pampelišky na játra a žlučník.

Tato bylinka také odstraňuje silné záněty v játrech.

Čaj z listů pampelišky snížil rakovinné buňky prsu, čaj z kořene ale ne. Podobně  to fungovalo i u rakoviny prostaty.

 

Čaj z kořene pampelišky zabil buňky leukemie pomocí procesu, kdy se leukemie zformovala do kožního strupu, který odpadl. Pampeliška měla také silný vliv na melanom, odolávající chemické léčbě.

 

 

CO PAMPELIŠKA OBSAHUJE A NA CO JI POUŽÍT

Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, obzvláště draslíku a manganu- dále inulin, hořčiny, steroly, cholin, aminokyseliny (základní kameny pro bílkoviny), třísloviny, pryskyřice, stopy silic, kaučuk, v mladých listech je mnoho vitamínu C, karotenoidy a fytolátky.

 

ČERSTVÁ ŠŤÁVA Z PAMPELIŠKY nebo zkonzumovaná za čerstva utržená :

-stimuluje tok žluči z jater do žlučníku, pomáhá odstraňovat jaterní tuk

-je močopudná

-čistí krev, pročišťuje celé tělo

– aktivuje ledviny, odstraňuje „kameny z močového ústrojí“

– pomáhá při různých jaterních nemocech (např. překrvení nebo vodnatelnost jater), poruchách zažívání

– snižuje hladinu cholesterolu

– léčí chudokrevnost a hypovitaminózu

-pomáhá při únavě, celkové vyčerpanosti

-léčí hypoglykémii, zácpu,

-snižuje vysoký krevní tlak

– léčí degradaci kostí a chrupavek, revmatismus

-zvyšuje odolnost organismu

-pomáhá při zácpě

-její hořká chuť VYHÁNÍ PARAZITY

 

ŠŤÁVA Z PAMPELIŠKY se používala na odstranění pih a žlutých skvrn, mlékem se léčily záněty očí.

Dále se zevně používá proti akné, furunkulóze, obklady z pampelišky pomáhají na hemeroidy.

Zařaďte pampelišku každý den do svého jídelníčku.

To nejvýživnější jídlo vám zdarma roste přímo před očima.

 

Autor: Marie Špačková

 

FacebookTwitterGoogle+