Nejsilnější přírodní antibiotikum na světě?
Mnoho rostlin nese název oregano, ale to pravé oregano s průkazností léčivých vlastností se jmenuje Origanum minutiflorum. Roste v horách Řecka, Kréty, Turecka a v Himalájích. Oregano, které se obvykle prodává v Severní Americe je z Mexika. Pokud bychom tedy chtěli využít oregana jako antibiotika, jedná se o druh divokého oregana a jeho oleje.

Nedávný výzkum objevil, že olej z oregana má velmi silné léčivé vlastnosti. Je účinný proti parazitům, kvasinkám a kmenům, které jsou mnohdy na antibiotika již rezistentní. Olej z oregana je účinným a protizánětlivým antioxidantem. Může snižovat riziko některých degenerativních onemocněních. Bezpečné užívání a účinnost oleje z oregana je známo tisíce let. Moderní věda tento fakt nyní potvrzuje a zařazuje tento olej mezi přírodní doplňky výživy.

 

Jak olej z divokého oregana účinkuje

oreganoAntibakteriální účinky oleje z oregana jsou pravděpodobně spojeny se svou jedinečnou schopností – pronikat buněčnou membránou do bakterií a narušovat jejich integritu. Studie prokázaly, že v případě bakteriálních buněk přicházejících do styku s olejem z oregana a jeho účinnými látkami karvakrolem nebo thymolem, zapříčiní zhoršení metabolismu bakterie (hodnota pH se stává kyselejším a je narušena replikace). Tato zjištění jsou vypozorována v souladu s elektronovým mikroskopem, který odhalil poškození buněčné membrány bakterií vystavených oleji oregana.

Zdravý účinek oleje z oregana

  • Antiseptický
  • Antibakteriální (Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium a Staphylococcus aureus)
  • Antimikrobiální
  • Antifungální
  • Antiparazitární
  • Protizánětlivý (kašel, astma, záškrt, bronchitida, revmatoidní artritida, dyspepsie a dysmenorrhea)
  • Antioxidant (silný ochranný účinek proti oxidaci LDL „špatného“ cholesterolu)
  • Antimutagenní a antikarcinogenní
  • Analgetikum (aktuální)

Protizánětlivé vlastnosti

Zánětlivé reakce mohou být odpovědí našeho těla na poranění nebo infekci. Některé infekce se dají léčit poměrně snadno, ale když patogen způsobí srdeční onemocnění nebo výskyt sezónních alergií, je i mnohem více nebezpečný. Olej z oregana je bohatý na polyfenol – kyselinu rozmarýnovou, u níž byl zaznamenán protizánětlivý účinek.

Čtěte:  Jantarový recept na jaterní očistu a léčbu hepatitidy C

oreganoV klinické studii se pacientům s výskytem sezónní alergie dostávalo denně kyseliny rozmarýnové nebo placebo po dobu 21 dnů. Ve srovnání s placebem, suplementace kyselinou rozmarýnovou vedla k významnému zlepšení symptomů. Vědci také zkoumali, jak kyselina rozmarýnová pracuje v těle. Nosní výtěry u pacientů zjistily, že kyselina rozmarýnová snížila počet neutrofilů a eosinofilů z řad bílých krvinek, které tvoří převážnou část zánětlivého přetížení a produkují i volné radikály.

Přírodní protizánětlivé účinky látek v oleji z oregana mohou být základem pro léčbu zánětlivého onemocnění jako v dřívějších dobách. Protizánětlivý účinek může být také základem ošetření akné, hmyzího a pavoučího kousnutí, onemocnění dásní, bolesti zubů, lupénky, svědění pokožky, růže a bolesti svalů.

Antioxidační vlastnosti

Olej z oregana poskytuje také účinnou ochranu proti antioxidačnímu poškození buněk způsobené volnými radikály. Volné radikály oxidují některé molekuly, které tvoří buňky v těle. Taková oxidace je proces podobný rzi a poškozuje buňky. Volné radikály jsou významným faktorem v zánětlivých a degenerativních chorobách, včetně artritidy, rakoviny a onemocnění srdce.

Olej z oregana obsahuje účinné antioxidanty, jako je kyselina rozmarýnová a quercetin. Z roku 2001 pochází studie různých léčivých bylin, která upřesnila, že olej z oregana má absorpční kapacitu (ORAC) kyslíkových radikálů čtyřikrát větší, než borůvky a dvanáctkrát vyšší, než pomeranče a jiné ovoce a zelenina. ORAC hodnota oregana byla dokonce vyšší, než vitamín E.

Zkouška ORAC se stala jednou ze standardních metod pro měření antioxidačních vlastností v potravinách. Čím vyšší je hodnota ORAC, tím vyšší je koncentrace antioxidantů. Některé výzkumy také potvrdily antimutagenní a antikarcinogenní účinky oleje oregana, což naznačuje, že může být užitečný i při prevenci a léčbě rakoviny.

Antimikrobiální, antimykotické a antiparazitické vlastnosti

oreganoAntibiotika ztrácejí svou účinnost proti život ohrožujícím bakteriálním infekcím. Výzkum ukazuje, že olej z Origanum vulgare má silné antimikrobiální účinky, které mohou posilnit náš imunitní systém.

Čtěte:  Hubněte se zázvorovou vodou v pase, bocích a stehnech

Mnoho aktivních složek oregana, včetně carvacrolu a thymolu jsou fenolické sloučeniny. To ony jsou schopné inhibovat růst nebo zabít mnoho škodlivých mikrobů, které infikují lidi. Několik laboratorní studie prokázalo, že olej z oregana působí proti celé řadě problematických potravinových patogenů, včetně Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium a Staphylococcus aureus.

Další studie zaznamenaly i účinek proti široké škále plísní a kvasinek, včetně Candida albicans. Výzkum in vitro s olejem z oregana zastavil růst C. albicans v kultuře, inhiboval klíčení a růst podhoubí. Tento účinek byl závislý na dávce.

Olej z oregana se používá po tisíce let jako bylinný lék, který vlastní řadu výhod. Jsme obklopeni světem plným bylin, měly by se pro nás stát energií, která nás léčí.