Markéta Hejkalová
Tištěné knihy jsou stále populární

views 0 datum 13. 9. 2016 délka 18:25

26. Podzimní knižní veletrh se bude konat 14. a 15. října 2016 v Havlíčkově Brodě. Ke dni uzávěrky je přihlášeno 163 vystavovatelů. Podle velkého zájmu se dá předpokládat, že jejich počet se ještě o něco zvýší.

V doprovodném programu vystoupí při čteních, besedách a autogramiádách neuvěřitelných téměř 150 spisovatelů, překladatelů, ilustrátorů a dalších zajímavých lidí ze světa knih. Návštěvníci (jichž by mělo být více než 16 000) se dočkají jak svých oblíbených hvězd, tradičních hostů veletrhu (Zdeněk Svěrák, Michal Viewegh, Martin Hilský, Ivan Kraus, Václav Klaus, Ivan Klíma, Jiří Grygar, Václav Větvička aj.), tak letos poprvé několika píšících a kreslících celebrit (přijede populární Halina Pawlowská, herečky a blogerky Marika Šoposká a Berenika Kohoutová či malíř, básník a písničkář Jiří Slíva), mnoha skvělých českých spisovatelek (Bianca Bellová, Sára Vybíralová, Eva Tvrdá, Dora Kaprálová, Irena Obermannová, Dora Čechova, Markéta Harasimová, Olga Walló, Jana Richterová, Radka Třeštíková aj.) a spisovatelů (Michal Šanda, Jiří Dědeček, Martin Reiner, dlouho očekávaný Miloš Urban, Tomáš Míka, David Zábranský, Michal Přibáň, Jiří Hájíček a mnoho dalších). Překladovou literaturu zastoupí severská fantasy (Faravidova říše Bengta Pohjanena za účasti autora v pátek ve 13:30) a lenošící Laponci v překladu Michala Kováře (v pátek ve 14:30).

Mnoho programů vychází z motta letošního veletrhu, jímž jsou úvodní slova české hymny: Kde domov můj? Kde je náš domov, a jaký je? Na to odpoví autoři v pořadech a knihách, věnované moderní české historii. Například Luděk Navara a Miroslav Kasáček v knize o tragických událostech v Babicích A přece budu blízko, Josef Mlejnek v knize rozhovorů Volyň je tam v dáli, Jiří Padevět v kruté knize Krvavé léto,Aleš Palán v napínavé detektivce Ratajský les, Miloš Doležal v už druhé knize o umučeném faráři Josefu Toufarovi Krok do tmavé noci, Ivana Denčevová a Michal Stehlík v knize Rozděleni železnou oponou a mnoho dalších. Na otázku v mottu ovšem existuje i podstatně kratší odpověď:Domov je tam, kde jsou knihy.

K veletrhu už tradičně patří soutěže a předávání cen. Kraj Vysočina, Město Havlíčkův Brod a Tiskárny Havlíčkův Brod, a.s. udělí ceny za nejkrásnější knihy veletrhu, Česká astronomická společnost udělí cenuLittera Astronomica za literární popularizace astronomie. A vylosovaní návštěvníci dostanou ceny při opakovaném losování vstupenek: kolekce knih z knihkupectví Kanzelsberger a několika dalších nakladatelů, nevinný zájezd do Maďarska od cestovní kanceláře M Tour, vinné ceny z Francie od firmy Pozdní sběr, vstupenky do nejkrásnějšího zámku Vysočiny ve Světlé nad Sázavou aj.

K veletrhu patří také výstavy (Karel IV., Broučci Jana Karafiáta a Jiřího Trnky, minivýstavka Šárky Satrapové a navíc jedna Neviditelná výstava) a dokonce i rockový koncert skupiny Krausberry.

Veletrh obohatí i tzv. autorský prodej na stánku PEN klubu, při němž budou sami autoři prodávat podepsané knihy své a svých kolegů za jednotnou cenu 150 Kč.

Nejvýznamnějším odborným programem veletrhu bude již 26. celostátní knihovnický akviziční seminář a dále setkání s bohemisty – překladateli české literatury z několika evropských zemí, jehož se letos zúčastní i pět studentů české literatury z ukrajinského Užhorodu.

Celý program prosím sledujte na:http://veletrh.hejkal.cz/doprovodny-program/

26. Podzimní knižní veletrh se bude konat v pátek 14. a v sobotu 15. října v Kulturním domě Ostrov, Na Ostrově 28 v Havlíčkově Brodě. V pátek je otevřeno od 10 do 19, v sobotu od 9 do 17 hodin. Dvoudenní slosovatelná vstupenka s mnoha kupony na výhodné slevy u stánků stojí 60 Kč (při předložení kuponu loňské vstupenky pouhých 10 Kč) a platí nejen na veletrh, ale ve dva veletržní dny i do Galerie výtvarného umění a Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě.

sdílet:
přehrát:
holubice
Podpořte nás

Děkujeme

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat.

Pro platby zdarma v ČR a Eurozóně:
2502009848/2010 s uvedením slova
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro platby v ČR:
107-7380440287/0100 s uvedením
„Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí:
IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287 
BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX
Název účtu: CESTY K SOBĚ
Praha 4, 149 00
Česká republika

111
111 Kč
222
333 Kč
333
555 Kč
444
777 Kč
999
999 Kč
libovolna
libovolná částka
Cesty k sobě