CHLEBOVNÍK – dokonalá náhrada masa
Chlebovník celosvětově zahrnuje asi 50 druhů.  Jen některé druhy tohoto stromu poskytují velké exotické ovoce. Je to stálezelený nebo málo opadavý strom se střídavými listy, který roste převážně v Asii a Tichomoří. Jeho květenství jsou hlávkovitá a u některých druhů se vyvíjejí přímo na kmenech a větvích. Samčí nejsou strostlé a obsahují listeny podepřenou tyčinku. Samičí květy jsou srostlé částěčně a vyvíjejí se v dužnaté plodenství.

Semena chlebovníku jsou nějčastěji rozšiřována ptáky a stromovými savci, kteří vyhledávají sladkou dužninu těchto plodů.

Strom při poranění roní bílý latex – tekutina, která vzniká v mléčnicích a na vzduchu rychle zasychá. Vyrábí se z ní např. pryže, pneumatiky nebo kondomy.

Jak už bylo zmíněno, jen některé druhy stromů poskytují toto chutné exotické ovoce. Mimo dužniny jsou jedlá také pražená semena.

Ovoce obsahuje hodně uhlovodíku, vápníku, fosforu a řadu vitamínů.

Strom chlebovník

Druhy chlebovníku

Chlebovník obecný 
Pochází z ostrovů v Indickém a Tichém oceánu. Tento druh dorůstá výšky 20ti metrů a za sezónu vyprodukuje až 800 plodů.

Vejcovité plody mají tvar grapefruitu s drsným povrchem. Skládá se z nažek, které jsou obklopeny dužnatým květným obalem. Plod roste na dužnaté stopce.

Chlebovník je nezbytnou potravou v mnoha tropech. Rostlina obsahuje hodně škrobu. Může se opékat, péct, smažit i vařit. Takto upravený připomíná brambory nebo upečený chléb (odtud také pochází jeho název).

Jelikož strom plodí jen v určitém ročním období, důležité je dobře plody uskladnit. Tradiční technikou je zakopat oloupané, umyté plody do jámy, která je vystalaná listy. Plody zde několik týdnů kvasí a produkují lepkavou nakyslou hmotu. V jámě takto plody vydrží i více než rok.

Plod

Chlebovník vonný

Tento druh pochází z Borneu v Indonésii. Je to vždyzelený strom vysoký až 25 metrů. Říká se mu také např. Marang, Atau nebo Tarap. Tvar plodů je vejčitý, zelené barvy. Povrch je pokrytý hrotovitými výstupky.

Plody se konzumují syrové nebo tepelně upravené. Semena je ovšem nutné tepelně upravit. Dužnina plodů je bílá, velice sladká a šťavnatá. Chutí je podobná durianu, ale nepáchne.

Tipy na přípravu!

Obvyklým pokrmem je směs kvašené nebo vařené kaše z chlebovníku a kokosového mléka, která je zapečená v banánových listech.

Sušený chlebovník s cukrem se též podává jako dezert.

Lze koupit naporcované dílky nabodnuté na jehlici. Ovoce se konzumuje syrové, vždy se kus odlomí a postupně se z něj ujídá dužina. Semena se vyplivují.

Recept – chlebovník v kokosové omáčce

Potřebujeme:

  • plody chlebovníku
  • 1 středně velká cibule
  • 2 středně velké rajčata
  • 2 tbs rostliného oleje
  • 1 bobkový list
  • černý pepř
  • 1 jarní tymián
  • kokosové mléko

 

Plody chlebovníku rozkrájíme na dvě poloviny ostrým nožem. Oloupeme a nakrájíme rajčata i cibuli. V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a orestujeme (do zlatova). Přidáme rajčata, bobkový list, tymián a pepř. Kokosové mléko rozmícháme a vlijeme do hrnce. Přidáme plody chlebovníku, hrnec přikryjeme pokličkou a mírně povaříme (cca 30 minut) dokud plody chlebovníku nebudou měkké.

Další informace o chlebovníku: http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/jackfruit-chlebovnik/jackfruit-chlebovnik-popis.htm

 

Zdroj: http://www.osivo-semena.cz/cs/article/165-chlebovnik-vyzkousejte-neco-noveho

 

 

Kategorie:

Články, Zdravá strava